Vul een zoekwoord in

6 tips voor een betere mentale gezondheid

Je leefstijl kan invloed hebben op je mentale gezondheid. Voldoende bewegen, gezond en gevarieerd eten en een regelmatig dag-nachtritme: een kleine verandering kan soms groot effect hebben.

1. Schrijf het van je af 

Schrijf je zorgen van je af. Als je veel piekert, schrijf dan op waarover. Wat op papier staat, zit vaak niet meer in je hoofd. Het helpt ook om gevoelens te begrijpen en oplossingen te vinden. Overweeg eens om een dagboek bij te houden. Ook belangrijk: zorg voor voldoende ontspanning. Yoga en mindfullness zijn bewezen effectieve ontspanningsmethoden. We zetten op een rij hoe je zelf stappen  - of stapjes -kunt zetten.

2. Ga bewegen

Recent onderzoek laat opnieuw zien dat wandelen een positief effect heeft op je geestelijke gezondheid. Mensen die vaker wandelen geven aan dat ze zich minder ongelukkig of depressief voelen. Probeer elke dag buiten een stukje te lopen. Zo krijg je niet alleen lichaamsbeweging, maar ook daglicht en frisse lucht.

3. Laat los

Laat dingen los waar je geen invloed op hebt. Het leven is onzeker. Daarom proberen we het te controleren. Maar veel zaken in het leven kunnen we niet controleren. Dat kan zorgen voor onprettige gevoelens. Accepteer die gevoelens. Observeer ze en laat ze er zijn. Je zult merken dat je er dan veel minder last van hebt.

4. Praat over je klachten

Als je niet lekker in je vel zit, heb je misschien de neiging om je terug te trekken. Daar ga je je niet beter van voelen. Praat met anderen. Als je je gevoelens kunt uiten, kan dat opluchting geven. Het gezegde luidt niet voor niets: gedeelde smart is halve smart. En mocht dat niet voldoende zijn: meld je bij ons aan voor professionele hulp.

5. Leg je telefoon weg

Het gebruik van ‘schermen’ (digitale media) is niet meer weg te denken. Even de mail checken, iets bestellen of een film kijken. Laat die laptop, tablet, televisie of smartphone een keer voor wat ze zijn en ga iets creatiefs doen: pak eens een kleurplaat voor volwassenen, ga knutselen of leer jezelf iets nieuws en probeer een recept uit.

6. Doe leuke dingen

We moeten vaak zo veel van onszelf.  De ervaring leert dat activiteiten die je van je zelf moet doen, een negatieve invloed hebben. Probeer zoveel mogelijk van die ‘moetens’ te schrappen. Daardoor hou je meer tijd over voor de leuke dingen van het leven. Het is belangrijk dat je zorgt voor voldoende ontspanning.