Vul een zoekwoord in

Wat zijn stress en spanning?

Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. Als je echter te lang en te veel spanning ervaart, raakt de balans verstoord en kan stress je uitputten.

Je staat altijd ‘aan’, bent er voor anderen, voelt je verantwoordelijk en zegt niet zo gauw nee. Totdat het je te veel wordt. Er komen spanningen in je relatie of binnen het gezin. Of er gebeurt iets onverwachts op je werk of in je directe omgeving. Het lukt je steeds moeilijker de accu op te laden.

Wanneer is sprake van stress- en spanningsklachten?

Stress is niet per definitie ongezond. Je lichaam maakt een aantal stresshormonen aan, waaronder adrenaline. Je ademhaling en hartslag gaan sneller en je bloeddruk gaat omhoog. Je bent extra alert en kunt geconcentreerd werken. Zodra de inspanning of stressvolle situatie voorbij is, neemt de spanning af. Alleen als stress langere tijd aanhoudt, te vaak voorkomt en/of te groot wordt, is er onvoldoende tijd om te herstellen. Je krijgt stress- en spanningsklachten.

Oorzaken van stress- en spanningsklachten

Als je stress ervaart is er een disbalans tussen wat je aan kunt en wat er van je wordt verwacht (of wat je van jezelf verwacht). De oorzaken kunnen buiten jezelf liggen, er overlijdt bijvoorbeeld een dierbaar persoon. Ze kunnen ook te maken hebben met jou als persoon. Sommige mensen zijn gevoeliger voor stress dan anderen. Stel je hoge eisen aan jezelf, dan ben je mogelijk kwetsbaarder voor stress- en spanningsklachten.

Last van stress?

Als je last hebt van stress, dan kun je daarvoor in behandeling. Deze verloopt grotendeels online. Ontdek welke mogelijkheden er zijn!

Behandeling van stress