Vul een zoekwoord in

Behandeling van trauma bij Viviq

Wanneer je iets ergs hebt meegemaakt, ben je geneigd om situaties die je daaraan herinneren, uit de weg te gaan. Een schokkende, nare gebeurtenis met een grote invloed op je leven noemen we een trauma.


Met een traumabehandeling bij Viviq willen we ervoor zorgen dat je deze situaties niet meer hoeft te mijden. Je zult uiteindelijk terug kunnen denken aan wat je meegemaakt hebt zonder overspoeld te worden door spanning en emoties. Hierdoor zal je minder beperkt worden in je dagelijks leven. Dat kan op meerdere manieren. De twee meest gebruikelijke en effectieve behandelingen zijn EMDR en Imaginaire Exposure.

EMDR

EMDR staat voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Dit is een therapie voor mensen die te maken hebben gehad met een traumatische ervaring en hier last van blijven houden. Denk aan seksueel geweld, een ongeval of een ander incident met geweld. Tijdens de behandeling vertel je aan je behandelaar hoe jij de traumatische gebeurtenis herinnert. Door verschillende technieken, waaronder Virtual Reality, wordt je afgeleid. Daardoor verliest de herinnering de emotionele lading en kan deze een plek krijgen.

Imaginaire exposure

Bij Imaginaire Exposure ga je situaties verwerken waar je bang voor bent of die je tot nu toe uit de weggaat omdat het veel spanning oplevert. Je vertelt over je trauma tot in detail waardoor je zult merken dat je spanning oploopt. Ook vragen we je om bepaalde situaties en triggers op te zoeken en aan te gaan. Dat kunnen situaties zijn die je tot nu toe hebt vermeden, het bekijken van filmpjes, foto’s en het luisteren naar muziek. Door dit vaak te herhalen wordt de spanning steeds minder en wordt het makkelijker om met je trauma om te gaan. De klachten die je ervaart als je terugdenkt aan je trauma, bijvoorbeeld nachtmerries, zullen minder worden.

Verloop van de behandeling

We maken tijdens de behandeling gebruik van verschillende technologieën zoals bijvoorbeeld Virtual Reality. De behandeling kun je grotendeels doorlopen vanuit huis via jouw persoonlijke online behandelomgeving. Ook de contacten met je behandelaar zullen meestal digitaal zijn in de vorm van beeldbellen, e-mail of chat. De eerste sessies zullen op de poli plaatsvinden, je komt dus op locatie bij ons langs en hebt dan een afspraak met je behandelaar. Daarna gaan we de behandeling digitaal voortzetten. Dan kun jij vanuit huis of welke plek dan ook, je behandeling volgen. Al je behandelingen op de poli doen kan natuurlijk ook. Jij hebt de regie!
Je haalt het meeste uit je behandeling als je ook thuis oefent. Hiervoor geven we je opdrachten mee. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het opzoek van situaties die je voorheen gemeden hebt.

Meld je aan voor behandeling

De behandeling verloopt grotendeels online. Wat betekent dat?

Meer over online behandeling