Werken bij viviq

“Ik hoor meer dan eens: had ik maar zo’n therapeut!”

Ongeveer een jaar geleden meldde Joost zich bij Viviq, waar hij met zijn behandelaar een manier vond om beter om te gaan met zijn klachten. Niet alleen is Joost blij met het resultaat van zijn behandeling, hij is ook bijzonder te spreken over de manier waarop zijn behandelaar met hem omging: “Het is fijn dat er mensen zijn zoals hij.”

“Dat ik een heel jaar therapie heb volbracht, voelt ietwat onwerkelijk. Terugblikkend op deze periode ben ik ontzettend blij met de superfijne, ontspannen manier waarop mijn behandelaar te werk ging. Hij wist op een relaxte manier alles te relativeren en heel simpel uit te leggen: zo hield hij mij bij de les en zorgde hij ervoor dat ik me niet liet meeslepen in zorgen of problemen. Tijdens een BPD (Borderline Personality Disorder) moment is het lastig nuance aan te brengen in mijn gedachten. Op die momenten wist mijn behandelaar heel goed en duidelijk uit te leggen waar mijn gevoelens en gedachten vandaan kwamen, en dat ze eigenlijk heel logisch waren. Ook drukte hij me op het hart dat ik het mezelf niet te hard moest aanrekenen. Die woorden en inzichten waren enorm belangrijk voor mij.”

Een écht goede behandelaar
“Wat ik ook erg fijn vond, was dat mijn behandelaar heel benaderbaar was. Hij heeft me ontzettend veel geleerd, en dat op een heel ontspannen wijze. Zo gebruikte ik gedurende het traject zelf een boek met daarin diverse DGT (Dialectische Gedragstherapie) oefeningen. Deze deed ik naast onze schematherapie. Zonder halsstarrig aan het concept van schematherapie vast te houden, nam hij mijn opmerkingen en realisaties heel serieus. Ik kreeg het gevoel dat hij echt om mijn verbetering gaf en dat hij oprecht blij was te zien dat het beter met me ging. Zo herinner ik me dat we ergens vorig jaar allebei een soort eureka-moment hadden toen we achterhaalden waar bepaalde gedragingen nou door veroorzaakt werden. Toen ik de pret in zijn ogen zag, realiseerde ik me dat ik met een echt goede behandelaar te maken had.”

Van mens tot mens
“Hoewel we natuurlijk een professionele cliënt-behandelaarsrelatie met elkaar hadden, vond ik mijn behandelaar ook als mens erg prettig. Hij deelde dat hij zelf ook wel eens stress ervaart in de omgang met mensen en dat hij in zijn naaste omgeving ook te maken heeft met borderline. Ook bleken we allebei een voorliefde te hebben voor Oostenrijk. Zo leerde ik degene die zoveel over mij wist ook iets beter kennen, wat ik erg fijn vond. Ik ken best veel mensen die therapie volgen of gevolgd hebben, maar velen van hen hebben helaas niet de positieve ervaring die ik nu heb gehad. Als ik dan vertel over mijn behandelaar en behandelwijze, krijg ik meer dan eens te horen: “Had ik maar zo’n therapeut!”