Werken bij viviq

Imaginaire Exposure

Bij Imaginaire Exposure stimuleert je behandelaar je om de herinneringen aan je trauma te herbeleven. Door de gebeurtenis(sen) vaak opnieuw te beschrijven, ga je de herinnering minder uit de weg en komt er ruimte voor verwerking.

Imaginaire Exposure kan bijzonder nuttig zijn voor mensen met een trauma, angststoornis of obsessief-compulsieve stoornis (OCD). Bij deze behandeling werken we samen om je bloot te stellen aan de herinneringen of gedachten. Bij iedere sessie vertel je opnieuw over jouw traumatische gebeurtenis, zoveel mogelijk in detail. Je therapeut helpt hierbij door bijvoorbeeld naar bepaalde geuren of kleuren te vragen tijdens de schokkende gebeurtenis. Op deze manier ga je de situaties verwerken waarvoor je bang bent of die je tot nu toe uit de weg ging omdat het veel spanning oplevert.

Ook vragen we je om bepaalde situaties en triggers op te zoeken en aan te gaan. Dat kunnen situaties zijn die je tot nu toe hebt vermeden, het bekijken van filmpjes en foto’s en het luisteren van muziek. Door dit vaak te herhalen wordt de spanning steeds minder en wordt het makkelijker om met je trauma om te gaan. Hoewel dit misschien spannend klinkt, is het doel juist om je angsten te verminderen en je de controle over je eigen herinnering terug te geven.

Imaginaire Exposure: behandeling op locatie en online

Tijdens de behandeling maken we gebruik van verschillende technologieën, zoals Virtual Reality. je behandelaar bespreekt met je welke behandeling het beste bij jou past en of dit online of op locatie plaats kan vinden. Omdat je het meeste uit je behandeling haalt als je ook thuis oefent, geven we je opdrachten mee. Denk bijvoorbeeld aan het opzoeken van situaties die je voorheen gemeden hebt.