Vul een zoekwoord in

Wat is angst en paniek?

Angst is een normale en gezonde reactie. Want je kunt bang zijn in bepaalde situaties of voor bepaalde dingen. Als je angst extreem is en niet realistisch, kan er sprake zijn van een angststoornis. Angst is dan een onderdeel van je leven, elke dag opnieuw. Er is geen logische verklaring voor je angstgedachten en ze hebben vaak een ongewenste invloed op je leven.

 

Wanneer is sprake van een angststoornis?

Heb je regelmatig last van angst, of van paniekaanvallen? Zorgt dit voor problemen in het dagelijkse leven? Angst kan tot gevolg hebben dat het niet meer lukt om goed te functioneren, op school, thuis of op het werk. Angst kan ook relaties en vriendschappen onder druk zetten. In dat geval spreken we van een angststoornis. Een angststoornis ontstaat door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Ook persoonlijke eigenschappen zijn van invloed of je wel of niet een angststoornis krijgt. Denk aan slecht voor jezelf opkomen, moeilijk gevoelens kunnen uiten, of de neiging hebben problemen en conflicten uit de weg te gaan. Meestal ontstaat een angststoornis geleidelijk, onder invloed van verschillende omstandigheden.

Paniekaanvallen

Iemand met een paniekstoornis heeft regelmatig paniekaanvallen. Je hebt dan ineens last van intense angst. Je denkt dat je de controle verliest en zelfs dat je dood kunt gaan. Ook kun je last krijgen van lichamelijke reacties: hartkloppingen, koude rillingen, zweten of ademtekort. Als je een paniekstoornis hebt, ben je voortdurend bezorgd wanneer je er weer een krijgt. Je gaat situaties vermijden of ontwikkelt een angst voor specifieke omstandigheden.

Veel behandelmethoden

Je leert om je angst en paniek onder ogen te zien en niet langer uit de weg te gaan. Samen met ons ga je de confrontatie aan en krijg je de instrumenten om je leven in eigen handen te nemen. Angst wordt weer normaal.

 

Last van angst of paniek?

Als je last hebt van angst of paniek, dan kun je daarvoor in behandeling. Deze verloopt grotendeels online. Ontdek welke mogelijkheden er zijn!