Vul een zoekwoord in

Wat zijn medisch onverklaarbare klachten

Je ervaart lichamelijke klachten, maar je huisarts of behandelaar kan die niet verklaren. Maar ze zijn er wel. Ze kunnen een psychische oorzaak hebben, maar ook dat hoeft niet. Omdat ze zo onverklaarbaar zijn, maakt dat je onzeker. Je voelt je niet begrepen.

Voor de meeste klachten weet een huisarts of specialist wel raad. Maar soms kunnen zij ook niet ontdekken waarom je pijn ervaart, jezelf slecht voelt of erg vermoeid bent. Als de klachten niet vanzelf overgaan en ook na onderzoek niets duidelijker wordt, dan spreken zij van een ‘onverklaarbare klacht’. Soms worden deze ook wel ‘functionele klachten’ genoemd. Met het woord ‘functioneel’ wordt bedoeld dat niet het lichaam zelf maar de werking ervan gestoord is.  

Échte klachten

Onverklaarde klachten zijn échte klachten, die je leven op zijn kop kunnen zetten. De oorzaak van onverklaarde klachten is niet duidelijk omdat de oorsprong niet goed is te achterhalen. Uit onderzoek blijkt wel dat pijn of lichamelijk ongemak en emoties elkaar beïnvloeden. En dat sommige mensen voor die effecten gevoeliger zijn dan anderen.

Behandeling van medisch onverklaarbare klachten

Een gerichte behandeling richt zich op het verminderen van de klachten en op het verbeteren van de kwaliteit van je leven. Veel toegepaste psychotherapieën (gesprekstherapieën) zijn cognitieve gedragstherapie, gezinstherapie en groepstherapie. Mogelijk krijg je een combinatie daarvan.

Tips bij onverklaarbare klachten

  • Blijf niet zoeken naar de oorzaak, maar zoek tijdig hulp om de negatieve spiraal te doorbreken.
  • Luister naar je lichaam en laat emoties er zijn.
  • Zoek een vast leefpatroon en respecteer je grenzen.
  • Leer ontspannen, zodat je ontspanning zelf kunt oproepen als de situatie daar om vraagt.

Last van onverklaarbare klachten?

Als je last hebt van onverklaarbare klachten, dan kun je daarvoor in behandeling. Deze verloopt grotendeels online. Ontdek welke mogelijkheden er zijn!

Behandeling van onverklaarbare klachten