Wat is een persoonlijkheidsproblematiek?
Uitbundig, verlegen, grofgebekt of fijnbesnaard: wie je bent als mens, is helemaal verweven met je persoonlijkheid. Soms begint een van je (karakter)eigenschappen te overheersen, op een extreme manier.
Wat is persoonlijkheid?
Je persoonlijkheid kun je zien als jouw persoonlijke mix van (aangeboren) karaktertrekken en (ook aangeleerde) eigenschappen. Als zo’n eigenschap verandert, verandert ook hoe je denkt, hoe je dingen ervaart en doet. Anderen zullen vinden dat je gedrag afwijkt. In dat geval kan er sprake zijn van een persoonlijkheidsstoornis. Die zijn er in allerlei soorten.
Wanneer is sprake van een persoonlijkheidsproblematiek?
Persoonlijkheidsproblematiek geeft vooral problemen in het contact met anderen. Niet alleen binnen intieme relaties, zoals in je gezin of met vrienden, maar ook daarbuiten, zoals op je werk, op school of bij hobby’s. Zelf ben je je meestal niet bewust van je afwijkende gedrag. Dat komt omdat het een langzaam proces is: je deed het van jongs af aan zo en denkt dat je gedrag normaal is.
Veel behandelmogelijkheden
Persoonlijkheidsproblematiek kunnen bij iedereen voorkomen. Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Ze zijn met ggz meestal prima te behandelen. Als klachten zwaarder zijn kan de behandeling bestaan uit een psychotherapeutische behandelvorm in een groep of individueel, medicijnen óf een combinatie van behandelingen.
Ik wil een behandeling
Ik wil graag een behandeling voor een persoonlijkheidsstoornis. Wat zijn de mogelijkheden?
Meer over behandeling