Vul een zoekwoord in

Kenmerken en symptomen van somberheid en depressie

Depressie en somberheid uiten zich op verschillende manieren. Klachten kunnen psychisch, lichamelijk en gedragsmatig zijn. Ze zijn ook nooit hetzelfde; iedereen ervaart de klachten op zijn of haar eigen manier.

Sombere gedachten

Een depressie kan invloed hebben op je gedachten. Wanneer je lijdt aan een depressie ervaar je vaak negatieve of beperkende gedachten die maar door jouw hoofd blijven malen. Ook kan het zijn dat je piekert en in het bijzonder nadenkt over de dood en/of de zin van het leven.

Psychische en lichamelijke klachten

Er zijn verschillende psychische kenmerken die passen bij somberheid en depressie. Je kunt eigenlijk niet meer genieten van de dingen waar je normaal wel van geniet. Je hebt de neiging om te gaan piekeren, je kunt onzeker en angstig zijn en zelfs in paniek raken met momenten. Je geheugen en concentratie zijn niet optimaal. Ook ben je vaak wat meer prikkelbaar en kun je minder hebben. Je hebt nergens zin in en het kost je moeite om tot iets te komen. Vaak worden deze klachten niet snel in verband gebracht met somberheid en depressie omdat ze ook kunnen passen bij andere aandoeningen.

Uitingen in gedrag

Alle psychische en lichamelijke klachten kunnen ervoor zorgen dat je je anders gaat gedragen. Je bent bijvoorbeeld veel sneller boos. Het kan ook zijn dat je gaat piekeren. Mensen met een depressie hebben vaak de neiging om sociale situaties te vermijden. 

Tips bij somberheid

Heb je last van somberheid of depressiviteit? Er zijn een paar dingen die je zelf kunt doen om je minder somber te voelen:

  1. Praat over je klachten en zoek eventueel hulp
  2. Blijf sociaal actief
  3. Blijf bewegen
  4. Regelmaat in je dagelijkse leven

Last van somberheid of depressie?

Als je last hebt van somberheid of depressie, dan kun je daarvoor in behandeling. Deze verloopt grotendeels online. Ontdek welke mogelijkheden er zijn!

Behandeling van somberheid of depressie