Vul een zoekwoord in

Wat zijn somberheid en depressie?

Verdriet en somberheid zijn heel normale reacties op dingen die in je leven gebeuren. Dat gevoel is meestal maar tijdelijk. Maar als somberheid, lusteloosheid of huilbuien wekenlang aanhouden, dan is er misschien sprake van een depressie.

Somberheid en depressie komen heel veel voor. Iedereen is wel eens somber en bij 20 procent van de Nederlanders ontwikkelt somberheid zich geleidelijk tot een depressie. Iedereen kan een depressie krijgen.

Verschillen tussen somberheid en depressie

Bij somberheid heeft je gevoel vaak een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Bijvoorbeeld problemen of zorgen over geld, werk of relaties. Bij een depressie is dit niet altijd zo. Je voelt je dan slecht, en positieve veranderingen in jouw situatie zorgen niet dat jij je beter voelt. De depressie beïnvloedt je dagelijks leven en is er overal en altijd.

Hulp bij somberheid en depressie

Voel jij je langdurig somber en denk je dat je misschien een depressie hebt? Bij lichte tot matige klachten kan hulp ervoor zorgen dat je je snel weer beter voelt. Het is goed om op tijd jouw klachten te bespreken want hoe langer je jouw gevoelens verstopt voor anderen, hoe moeilijker het wordt om erover te praten.

Als je depressief bent kan het zijn dat je geen uitweg meer ziet. Als je aan zelfdoding denkt, kun je daar met de deskundige vrijwilligers van 113 Zelfmoordpreventie over praten via de telefoon (0900-0113) of chat (24 uur per dag bereikbaar).

Last van somberheid of depressie?

Als je last hebt van somberheid of depressie, dan kun je daarvoor in behandeling. Deze verloopt grotendeels online. Ontdek welke mogelijkheden er zijn!

Behandeling van somberheid en depressie