Werken bij viviq

Medisch onverklaarbare klachten

Met de meeste fysieke klachten weet een huisarts of specialist wel raad. Soms zijn lichamelijke klachten echter niet of moeilijk te verklaren. Als het gissen blijft naar de oorzaak en een diagnose uitblijft, kun je hier onzeker van worden en je niet begrepen voelen. Gelukkig is er wel iets aan te doen! 

Echte klachten

Wanneer klachten niet vanzelf overgaan, de oorzaak onduidelijk is en onderzoek ook geen helderheid geeft, dan spreken we van onverklaarbare klachten. Dat de oorzaak moeilijk te achterhalen is, betekent echter niet dat de klachten er niet zijn. Onverklaarbare klachten zijn échte klachten, die je leven flink op zijn kop kunnen zetten. Soms worden ze ook wel ‘functionele klachten’ genoemd, omdat niet je lichaam maar de werking ervan is verstoord. Er zijn veel verschillende soorten onverklaarbare klachten en ze komen voor in allerlei lichaamsdelen. Veel gehoorde klachten zijn hoofdpijn, oorsuizen, rugpijn, gewrichtspijn, spierpijn, buikpijn of darmklachten en pijn op de borst. Ook vermoeidheid, duizeligheid en hartkloppingen komen veel voor. Vaak komen daar klachten van spanning, concentratie- en geheugenverlies, slaapproblemen, angst of depressie bij.

PROFESSIONELE HULP NODIG?

Door het invullen van de zelftest kom je er snel achter of je professionele zorg nodig hebt. 

Zelftest

Kenmerken medisch onverklaarbare klachten

Mogelijk herken je je in één van de onderstaande beschrijvingen:  

  • Pijnklachten: onverklaarde pijn kan op veel plaatsen in het lichaam voorkomen, soms zelfs op meerdere plaatsen tegelijk. Het is vaak een reactie op stress en heftige emoties. Stress kan leiden tot onbewuste spierspanning en pijn verergeren, vaak zonder dat je het in de gaten hebt.
  • Vermoeidheidsklachten: bij chronische vermoeidheid ben je continu moe, terwijl er geen ziekte is die dit kan verklaren.
  • Klachten aan buik, maag en darmen: veel klachten in je maag- en buikstreek en bij ontlasting kunnen wijzen op een spastische darm. Vaak kunnen artsen hiervoor geen direct aanwijsbare oorzaak vinden.
  • Uitvalverschijnselen: bekende uitvalverschijnselen zijn problemen met het evenwicht, met praten of slikken. Ook kun je het gevoel hebben dat spieren geen enkele kracht hebben of heb je problemen met zicht, reuk of tast.
  • Andere onverklaarde klachten: er zijn nog tal van andere klachten die onverklaarbaar kunnen zijn. Denk daarbij aan jeuk, allergische reacties, duizeligheid of problemen met de warmteregulering van je lichaam.

Behandeling medisch onverklaarbare klachten

Dat er geen medische verklaring of duidelijke oorzaak is voor je klachten, wil niet zeggen dat je er niks aan kunt doen. Een gerichte behandeling bij Viviq kan ervoor zorgen dat je klachten verminderen, waardoor de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbetert. Samen met je behandelaar kom je tot een behandelplan waarin je beschrijft wat je klachten zijn en wat jullie gaan doen om je situatie te verbeteren.

Tips

  • Blijf niet zoeken naar de oorzaak, maar zoek tijdig hulp om de negatieve spiraal te doorbreken;
  • Luister naar je lichaam en laat emoties er zijn;
  • Zoek een vast leefpatroon en respecteer je grenzen;
  • Leer ontspannen, zodat je ontspanning zelf kunt oproepen als de situatie daar om vraagt.