Vul een zoekwoord in

Welke soorten behandelingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten behandelingen. Een greep uit de behandelvormen: Acceptance and Commitment Therapy, Cognitieve Gedragstherapie, Schematherapie, Farmacotherapie en EMDR. Je behandelaar kan je tijdens de intake meer vertellen over de mogelijkheden.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

ACT is een derde generatie gedragstherapie die je helpt om op een flexibele manier om te gaan met obstakels die je tegenkomt (Acceptance), zodat je kan blijven investeren in de dingen die je écht belangrijk vindt (Commitment). Met behulp van de ACT methodiek word je psychologisch flexibeler. Het doel van ACT is dan ook niet zozeer het reduceren van je klachten, maar het ontwikkelen van je persoonlijke veerkracht.

Cognitieve gedragstherapie

Bij de cognitieve gedragstherapie ligt de nadruk op het wijzigen van gedragspatronen die emotionele problemen in stand houden. Deze therapie is voortgekomen uit gedragstherapie en cognitieve therapie. De behandelingen zijn in principe kortdurend (tussen de 10 en 25 sessies) en sterk gericht op het omgaan met je klachten of problemen. We doen oefeningen en vaak is er  ‘huiswerk’ te doen. 

Schematherapie

Schematherapie is een behandeling die je kan helpen bij ernstige mentale problematiek, zoals persoonlijkheidsproblematiek of een vaak terugkerende depressie. Schematherapie helpt je gedragspatronen te begrijpen en te veranderen. Je leert jezelf zodanig veranderen dat je je beter gaat voelen, beter voor jezelf kunt zorgen en beter voor jezelf op kunt komen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier voor op te komen. Hierdoor verandert niet alleen je gedrag, maar veranderen ook je gedachten en gevoelens.

Motiverende en inzichtgevende module

Een motiverende en inzichtgevende module helpt om inzicht te geven waarom problemen in stand gehouden worden. Je leert beter begrijpen hoe gevoelens samenhangen met ervaringen uit het verleden. Je krijgt meer inzicht in waarom je doet zoals je doet. Daarnaast, helpen motiverende gesprekken om je gewoontegedrag te veranderen. Waarbij je meer regie neemt over je eigen leven en uitdagingen. De methode is gericht op het opbouwen van je intrinsieke motivatie zodat de verandering van binnenuit kan groeien, en dus niet door een ander opgelegd wordt.

EMDR

EMDR staat voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Deze therapie helpt je als je te maken hebt gehad met een traumatische ervaring en hier last van blijft houden. Denk aan seksueel geweld, ongeval of een ander incident met geweld. Tijdens de behandeling vertel je aan je behandelaar hoe jij de traumatische gebeurtenis herinnert. De behandelaar leidt je daarbij af met bepaalde bewegingen of geluiden. Daardoor verliest de herinnering de emotionele lading en kan deze een plek krijgen. 

Imaginaire exposure

Tijdens Imaginare Exposure therapie stimuleert je behandelaar om de herinneringen aan je trauma te herbeleven. Iedere therapie sessie vertel je opnieuw over jouw traumatische gebeurtenis. Zo veel mogelijk in detail. Je therapeut helpt hierbij door bijvoorbeeld naar bepaalde geuren of kleuren te vragen tijdens de schokkende gebeurtenis. Door je traumatische gebeurtenis vaak opnieuw te beschrijven, ga je de herinnering minder uit de weg en komt er ruimte voor verwerking. Je went aan de angst en de emoties nemen af. Je krijgt controle over je eigen herinnering.

Persoonlijkheidsproblematiek modules

Persoonlijkheidsproblematiek modules kunnen je helpen bij verschillende soorten klachten, zoals problemen in relaties met anderen maar ook bij somberheid of angst. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij is: jij hebt de regie om weer grip te krijgen op je leven! Samen met je behandelaar ga je op zoek naar belangrijke thema’s die een rol spelen in je leven, om samen de juiste behandelmodules te doorlopen. De modules zijn trainingsgericht, je gaat zelf aan de slag, in je eigen tijd, op je eigen plek, om je eigen training te maken, je eigen huiswerk te maken. Hoe meer je zelf investeert, hoe meer het oplevert.

Farmacotherapie

Farmacotherapie is een behandeling met medicijnen. Je wordt begeleid door een psychiater of verpleegkundig specialist tijdens deze behandeling.